
Στις 31 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για τη βελτίωση του σχολικού κλίματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων αλλά και στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, έλαβε χώρα το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Θεατρικές Μέθοδοι στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας και Δημιουργική Γραφή».
Το βιωματικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις διδακτικές περιόδους υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων, Σάββα Βορκά και Μαρίας Μυλωνά, στο τμήμα Β7. Στο πρώτο μέρος της όλης δράσης, οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του κύριου Σάββα Βορκά, ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και με έναν παιγνιώδη τρόπο αυτοσχεδίασαν, υποδύθηκαν ρόλους, προβληματίστηκαν και κατανόησαν τα μηνύματα από το λογοτεχνικό κείμενο του Χιλιανού συγγραφέα, Λουί Σεπούλβεδα, «Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει». Στη συνέχεια, η κυρία Μαρία Μυλωνά, ανέλαβε το δεύτερο μέρος του βιωματικού εργαστηρίου, στο οποίο αφού πρώτα τονίστηκε η σημασία της δημιουργικής γραφής, οι μαθητές, στη συνέχεια, κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν δραστηριότητες γραπτού λόγου με την επισήμανση σχετικού λεξιλογίου, αλλά και κάποιων αφηγηματικών τεχνικών όπως είναι τα χαρακτηριστικά του μονολόγου και του διαλόγου. Με την αποπεράτωση των δραστηριοτήτων οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους και στο τέλος έγραψαν με πολύχρωμα μαρκαδοράκια σε μεγάλα χαρτόνια motto και συνθήματα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τόσο οι υπεύθυνοι καθηγητές του βιωματικού εργαστηρίου όσο και οι μαθητές βίωσαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία και συνειδητοποίησαν τα πολλαπλά οφέλη τέτοιων δράσεων, που προωθούν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.