
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Στις 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Ημέρας Εκπαιδευτικού, στο Γυμνάσιο Αραδίππου είχαμε την τύχη να έχουμε δύο ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις και κυρίως, χρήσιμες σε σχέση με το παιδαγωγικό μας έργο.
Η παρακολούθηση του πρώτου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τη Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης υπήρξε μια ιδιαίτερα ωφέλιμη εμπειρία για εμάς, ως εκπαιδευτικούς. Μέσα από διαδραστικές συζητήσεις και αναλύσεις, κατανοήσαμε τις βαθύτερες φιλοσοφικές διαστάσεις της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι έννοιες αλληλοεπιδρούν με την εκπαίδευση. Παράλληλα, προβληματιστήκαμε για την ηθική παράμετρο του όλου θέματος. Σίγουρα, το σεμινάριο μας πρόσφερε εργαλεία για την ενσωμάτωση αυτών των θεμάτων στη διδασκαλία μας, επιτρέποντάς μας να ενδυναμώσουμε τους μαθητές μας όχι μόνο στον τομέα των τεχνολογιών αλλά και στην αναστοχαστική σκέψη για τις ηθικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις αυτών. Όλα αυτά με αίσθημα ευθύνης, έμφαση στην ηθικοπνευματική ανάπτυξη των εφήβων μας.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο «Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση» προσφέρει στους εκπαιδευτικούς εργαλεία και στρατηγικές για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των μαθητών τους, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σχολικής και κοινωνικής ζωής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και πρακτικές προσεγγίσεις, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να δημιουργούν ένα υποστηρικτικό και θετικό περιβάλλον για τους μαθητές τους, ενισχύοντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα και ευημερία.
Ασφαλώς, αποτελεί πρόκληση η ανακάλυψή νέων τρόπων ενίσχυσης της μαθητικής ανθεκτικότητας και ευημερίας.
Ευχαριστίες στον συνάδελφο Γιώργο Αθανασίου για τον ελκυστικό τρόπο παρουσίασης του θέματος, αλλά και στον κύριο Παναγιώτη Σταυρινίδη, καθηγητή Πανεπιστημίου για τη βαρύνουσας σημασίας ανάλυση του θέματος της Ανθεκτικότητας σε συνάρτηση με την Ευημερία, τόσο των Εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών/τριών μας.