Οικοσελίδα         Επικοινωνία

             

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2016-2017 

Το πρόγραμμα οικολογικά σχολεία λειτούργησε στο σχολείο μας με  κύριο θέμα <<Πολιτισμός και Περιβάλλον>>. Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος δούλεψαν με ενθουσιασμό και απαράμιλλο ζήλο για την πραγματοποίηση του στόχου που δεν ήταν άλλος από το να παρουσιάσουν  και να αποδείξουν ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού και της αειφορίας των πόλεων πηγάζει μέσα από ένα υγειές και καθαρό περιβάλλον.

Οι δράσεις ήταν πολλές και ποικίλες. Οι μαθητές πρόθυμοι, το κλίμα ευχάριστο και εποικοδομητικό.

1. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του προγράμματος στην κοινότητα με  ανάρτηση των δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου.

2. Αναρτήθηκε ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο του σχολείου.

3. Δημιουργήθηκε οικολογικό ημερολόγιο από τους μαθητές.

4.  Δημιουργήθηκε επίσης οικολογικός κώδικας ο οποίος αναρτήθηκε σε διάφορους χώρους του σχολείου.

5. Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με το μέλος της δημοτικής αρχής από μαθητές μας και τα μέλη της επιτροπής επισκέφτηκαν πολιτιστικούς χώρους στην Αραδίππου όπως  το μουσείο Καιμακλιώτη, το μουσείο παιγνιδιών τις εκκλησίες  και τα μνημεία, το Δημαρχείο του χωριού. Έβγαλαν φωτογραφίες μίλησαν με αρμόδια άτομα και άνοιξαν τους ορίζοντες τους στην πολιτιστική κληρονομιά  του τόπου συμβάλλοντας έτσι στο κλίμα του<<  Πάφος 2017>>.

6. Οι μαθητές εναλλασσόμενοι και σε συνεχή βάση  όλη την χρονιά μάζευαν τα υλικά για ανακύκλωση  από  τα χαρτοκιβώτια και τους κάδους πλαστικών που υπάρχουν σε κάθε τάξη καθώς και στους εξωτερικούς χώρους, τα γραφεία και τον καθηγητικό σύλλογο.

7. Έκαναν καταμέτρηση της κατανάλωσης χαρτιού  και του ρεύματος του σχολείου.

8.  Έφτιαξαν ηλιακό ρολόι.

9. Κατασκεύασαν τον δικό τους κομποστοποιητή.

10.Βοήθησαν στην μελοποίηση ποιήματος σχετικό με το θέμα το οποίο τραγούδησαν στην γιορτή του δέντρου και κατέγραψαν σε CD σε studio.

11. Kατασκευάστηκε επίσης DVD από μαθητές με επένδυση το ποιο πάνω τραγούδι το οποίο συμμετείχε σε σχετικό διαγωνισμό.

12. Πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη και διανυκτέρευση μέρους της ομάδας του οικολογικού σχολείου στο περιβαλλοντικό κέντρο Πεδουλά στις 5 και 6 Απριλίου.

13. Πραγματοποιήθηκε  επίσης  στις 10  του Μάη ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κάβο Γκρέκο με θέμα την <<Θάλασσα>> στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά του οικολογικού που δεν κατάφεραν, λόγω έλλειψης θέσεων, να συμμετέχουν στην εκδρομή του Πεδουλά.  

Οι γενικές δράσεις της ομάδας περιείχαν αρκετά πολιτιστικά στοιχεία ώστε να συμβαδίζουν με το κλίμα των ημερών που όρισε την Πάφο σαν πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  και προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι το άρωμα του πολιτισμού υπάρχει όπου υπάρχει θέληση, αγώνας και προσπάθεια να διασωθεί το περιβάλλον. 

   

Υπεύθυνες Προγράμματος

Γαβριηλίδου Αρτεμίου Ελένη

 

Κουμπάρου Χρυστάλλα

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

 

 

 

Τι είναι το οικολογικό σχολείο

Τα «Οικολογικά Σχολεία» είναι ένα Διεθνές Πρόγραμμα που συντονίζεται από το F.E.E.E. (Foundation for Environmental Education in Europe), ένα Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη το οποίο εδρεύει στην Κοπεγχάγη και είναι ο ευρωπαϊκός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες στην Ευρώπη». Σχεδιάστηκε για να κοινοποιήσει και να ενθαρρύνει τη δράση μιας ολόκληρης σχολικής μονάδας σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης τoυ μαθητόκοσμου απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα. Μέσω των συμμετοχικών διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων, επιδιώκεται τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

 

Το Γυμνάσιό μας συμμετείχε στο Πρόγραμμα των «Οικολογικών Σχολείων» με θέμα «Διατροφή και Περιβάλλον». Το πιο σημαντικό βήμα για τη σωστή διαχείριση του πλούτου της γης είναι η μείωση των αγαθών που καταναλώνονται και η εξοικονόμησή τους. Είναι πολύ σημαντικό να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί ό,τι είναι δυνατό. Τοιουτοτρόπως, προστατεύονται οι φυσικοί πόροι που δίνουν τις πρώτες ύλες, εξοικονομείται ενέργεια και νερό και ταυτόχρονα προστατεύεται το περιβάλλον. Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές οικολογική συνείδηση και ευαισθητοποίηση. 

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων, διαμορφώθηκε ένας «Οικοκώδικας», που περιλάμβανε ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και επιπλέον εφαρμόστηκε ένα «Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης» σχετικό με τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό. Παράλληλα, συγκροτήθηκε «Περιβαλλοντική Επιτροπή» από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάστηκε τα ευρύτερα θέματα του προγράμματος. Η Υπεύθυνη Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια Χημείας κ. Κυριακή Κούμου, ενώ η Υπεύθυνη Β.Δ. η κ. Δοξούλα Κρόκου.

 

Προγραμματιζόμενες Δραστηριότητες

Εργασίες Μελών Περιβαλλοντικής Επιτροπής

Φωτογραφίες

Τελετή βράβευσης Οικολογικών σχολείων Λάρνακας/ Αμμοχώστου για το έτος 2013

 

 

Περιβαλλοντική-Οικολογική Επιτροπή

Η «Περιβαλλοντική-Οικολογική Επιτροπή», που απαρτίστηκε από μαθητές, Διδακτικό Προσωπικό και μέλη του Συνδέσμου Γονέων, αποφάσισε για οτιδήποτε αφορούσε στη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα, προτείνοντας ιδέες για υλοποίηση του σχεδίου δράσης και καταθέτοντας εισηγήσεις για την εξεύρεση μέσων. Τα μέλη είχαν ως βασικό σκοπό την υλοποίηση των κάτωθεν στόχων:

·       Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών και μπαταριών

·       Συλλογή πλαστικών πωμάτων

·       Ενημέρωση των μαθητών για περιβαλλοντικά θέματα

·       Καθαριότητα και εξωραϊσμός του σχολικού χώρου

·       Δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου

·       Προστασία  και δημιουργία πρασίνου

·       Εργασίες με θέμα τη διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος

 Ομάδα καθηγητών/ τριών:

Δοξούλα Κυρατζιή-Κρόκου - Β.Δ. Καθηγήτρια Αγγλικών, Κυριακή Κούμου - Χημικός, Χριστιάνα Ταβιτιάν - Φυσικός, Ανδρέας Καλογήρου - Καθηγητής Τέχνης, Μάριος Χατζηρούσος - Βιολόγος, Ελένη Παπαδοπούλου - Καθηγήτρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,  Αντώνης Οικονόμου - Καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Μέλη: Μιράντα Κυριάκου - Επιμελήτρια, Φρόσω Σιάφκου - Εκπρόσωπος Συνδέσμου Γονέων

Ομάδα  μαθητών / τριών:

Νεοφύτου Μαριάννα Γ2, Κυριάκου Ραφαήλ, Τσιάρλεστος Σωτήρης Γ4, Αντωνίου Αγγελίνα, Λουκά Άντρη, Παναγή Αντριάνα, Πλαστήρα Άντρεα, Χριστοδούλου Ελλάδα Γ5, Αποστόλου Ελένη, Παπαδοπούλου Στυλιανή, Πάππουλου Λουκία, Πάρτου Ηρακλεία, Παύλου Προκόπης, Σιάφκου Γεωργία Γ6, Κωνσταντίνου Παντελής, Παντελή Αντρέας, Παντελή Σπύρος Γ7