Οικοσελίδα         Επικοινωνία

             

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«GLOBE»

Το πρόγραμμα Globe είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο οποίο λαμβάνουν μέρος 1.5 εκατομμύρια μαθητές, 54 000 εκπαιδευτικοί και ερευνητές από 111 χώρες και 24 000 σχολεία. Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011, αυτά έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα 22 εκατομμύρια μετρήσεις.

Το πρόγραμμα GLOBE συνδέει τους μαθητές, τους καθηγητές και την επιστημονική ερευνητική κοινότητα σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για το περιβάλλον μας, μέσω της συλλογής και της παρατήρησης δεδομένων από τους μαθητές. Το όραμα του GLOBE είναι μια παγκόσμια κοινότητα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, που εργάζεται από κοινού για καλύτερη κατανόηση, αειφορία και βελτίωση του περιβάλλοντος σε τοπική, ηπειρωτική και παγκόσμια κλίμακα.

Στο πρόγραμμα GLOBE λαμβάνουν μέρος μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου μας οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με μετρήσεις κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής στην οποία κατοικούν. Το σχολείο μας είναι ένα από τα 15 σχολεία παγκυπρίως που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι μετρήσεις που λαμβάνονται, καταχωρούνται   στην ιστοσελίδα του προγράμματος Globe www.globe.gov  την οποία μπορούν όλοι να επισκεφτούν για να πάρουν πληροφορίες για τη χώρα που τους ενδιαφέρει.

Οι μετρήσεις που λαμβάνονται αφορούν:

Ø  την θερμοκρασία περιβάλλοντος (ελάχιστη και μέγιστη),

Ø  το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα,

Ø  τη βροχόπτωση αν υπάρχει και τη μέτρηση του ph του νερού της βροχής

( για έλεγχο όξινης βροχής ή όχι),

Ø  το ποσοστό των νεφών στην ατμόσφαιρα και το είδος τους (αν βρίσκονται χαμηλά η ψηλά και πόσο πυκνά είναι),

Ø  την πίεση της ατμόσφαιρας.

Οι μετρήσεις αυτές λαμβάνονται καθημερινά την ίδια πάντα ώρα, εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου.

Τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε μαζί με τα υπόλοιπα 14 σχολεία από όλη την Κύπρο στο 10ο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο των εθνικών συντονιστών του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προγράμματος GLOBE (The Global Learning and Observations to Benefit the Environment).

 To σχολείο μας παρουσίασε ερευνητική μελέτη που εντυπωσίασε, ιδιαίτερα με το παγκόσμιο μήνυμα GLOBE (Giving Love for Our Beautiful Earth) που επινοήθηκε από την ομάδα μας και εστάλη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

 

Υπεύθυνος Καθηγητής: Τσότρας Αχιλλέας

              ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ             

ΤΜΗΜΑ

Παμπόρη Κωνσταντίνα

Γ2

Πέτρου Σώτια

Γ2

Ιωάννου Μελίνα

Γ2

Σπαρής Ιωάννης

Γ2

Κλεάνθους Νικόλας

Γ4

Κούζουπου Αλπέρτο

Γ5

Χατζηγιάννης Κωνσταντίνος

Γ5

Πραξιτέλους Λουίζα

Γ5

Χαραλάμπους Χαράλαμπος

Γ6

Πάρτου Αντώνης

Γ7

Μπράτσα Μιχαέλλα

Β6

Ξιούρουππα Βασιλική

Β6

Για να δείτε ένα μέρος του project πατήστε εδώ.