Οικοσελίδα         Επικοινωνία

             

 

ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Σε μία δύσκολη από κάθε άποψη εποχή, πολυτιμότερο για κάθε γονιό παραμένει το παιδί του και η έγνοια για την ασφάλεια, τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγησή του. Μέσα στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με ειδικές ικανότητες, το Γυμνάσιο Αραδίππου προσφέρει σημαντικά εφόδια στον αγώνα για την ανατροφή σωστών ανθρώπων. Kατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 λειτούργησε και πάλι στο Γυμνάσιό μας η Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην οποία φοίτησαν επτά μαθητές.

 

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και συνάμα μοναδικό, λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και τις προσωπικές του ανάγκες και όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα της Ειδικής Μονάδας, καλύπτοντας και ικανοποιώντας αυτές τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του.

 

Έτσι λοιπόν, η Μονάδα λειτούργησε βασισμένη σε δύο Προγράμματα. Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα οι περισσότεροι μαθητές παρακολουθούσαν στο δικό τους τμήμα κάποια μαθήματα στα οποία έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολούθως, συμμετείχαν στο προκαθορισμένο ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων της Μονάδας, βασισμένο σε ένα διαθεματικό και εξατομικευμένο πλαίσιο. Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονταν ήταν: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Οικιακή Οικονομία, Τέχνη, Σχεδιασμός και Τεχνολογία, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Μουσική και Φυσική Αγωγή.

 

Η διδασκαλία γινόταν με τη χρήση κατάλληλου εποπτικού υλικού (ηλεκτρονικές προβολές, χάρτες, εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, παραμύθια, διαδίκτυο), με την παραγωγή προφορικών σύντομων και ευχάριστων διαλόγων, με την ανάγνωση κειμένων ή ποιημάτων, τη συμπλήρωση φύλλων εργασίας με ασκήσεις, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, με δημιουργική συζήτηση και την παραγωγή σύντομων γραπτών κειμένων. Με αυτό τον τρόπο δινόταν η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, να πειραματιστούν, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να πάρουν πρωτοβουλίες, να καλλιεργηθούν, να χαλαρώσουν και να νιώσουν ασφάλεια. Επομένως, η προσπάθεια και η συλλογικότητα όλων μας είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν βασικές δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής, ανάπτυξης του επικοινωνιακού λόγου, καθώς και αισθητικές, κοινωνικές και πρακτικές δεξιότητες.

 

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι στα παιδιά πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες για αναδίπλωση όλων των δυνατοτήτων τους και των ταλέντων τους, θέσαμε ως απώτερο στόχο της αγωγής μας, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών (βιοσωματική, νοητική, συναισθηματική, ηθική και κοινωνική). Ως εκ τούτου, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες σ’ αυτά για συναισθηματική, κοινωνική και αισθητική αγωγή. Διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητά τους, προστατεύοντας την ψυχική τους υγεία και ικανοποιώντας τις βασικές, πρακτικές και καθημερινές τους ανάγκες.

 

Παράλληλα, αγωνιστήκαμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, προσφέροντάς τους απλόχερα αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, στοργή, ασφάλεια, αναγνώριση των θετικών τους στοιχείων και επιβράβευση της προσπάθειας, της αξίας, της προσφοράς τους, αφού όλα αυτά έχουν καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση της αυτοεικόνας και της προσωπικότητάς τους, καθώς επίσης και για την ανεξαρτητοποίηση και την κοινωνικοποίησή τους. Συγχρόνως, επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα, έτσι ώστε τα παιδιά να επιζητούν τη γνώση και τη μάθηση και ταυτόχρονα, να αισθάνονται χαρούμενα και ευτυχισμένα, γιατί μπορούν και αξίζουν!

 

Μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν, παραμονές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, επισκέψεις του Δημάρχου, καθώς και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ευημερίας του Δήμου Αραδίππου στην Ειδική Μονάδα του σχολείου μας. Τα παιδιά πήραν δώρα και αντάλλαξαν ευχές. Ταυτόχρονα όμως, προσέφεραν κι αυτά με τη σειρά τους χειροτεχνίες και κατασκευές που με τόση αγάπη τα ίδια ετοίμασαν, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών και των αξιέπαινων συνοδών τους.

 

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της κοινωνικής τους ένταξης η Ειδική Μονάδα παρείχε στα παιδιά τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύντομες και εποικοδομητικές επισκέψεις εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ποικίλους προορισμούς. Καινοτομία στην εκπαίδευσή τους αποτέλεσαν οι επισκέψεις τους στις Εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου και της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι, στο Λαογραφικό Μουσείο «Καϊμακλιώτη», στο Ταχυδρομείο Αραδίππου, σε Πολυκατάστημα στη Λευκωσία, στο Κτήμα του Μηνά, στο Πάρκο των καμήλων στον Μαζωτό, στο  σπίτι του Κλείτου και τέλος η επίσκεψή τους στο Θέατρο «Σκάλα», όπου και παρακολούθησαν τη Θεατρική Παράσταση «Ταξίδι στον Πλανήτη Χ».

 

Σίγουρα, αυτά τα παιδιά αισθάνονταν το σχολείο μας σαν το δεύτερο σπίτι τους, ήταν πλήρως ενσωματωμένα και ισότιμα με την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα. Ζούσαν και συνυπήρχαν στην αγκαλιά ενός ζεστού «φιλόξενου σπιτιού». Απέκτησαν νέες γνώσεις, ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και δημιούργησαν υπέροχες και ξεχωριστές χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως χιονάνθρωπους, καμπάνες, Άγιους Βασίληδες φτιαγμένους από ζαχαρόπαστα, χειροποίητα περιδέραια, χειροποίητο πασχαλινό στεφάνι και πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής, που κοσμούν την αίθουσα της Ειδικής Μονάδας του σχολείου μας.

 

Αδιαμφισβήτητα, η Ειδική Μονάδα του Γυμνασίου Αραδίππου απέδειξε γι’ άλλη μία σχολική χρονιά την πλήρη αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας των ατόμων! Εκπαιδευτικοί και Σχολικοί Συνοδοί έδωσαν την ψυχή και την καρδιά τους, προσφέροντας ποιοτική και δημιουργική εκπαίδευση, γιατί τα ένιωθαν σαν δικά τους παιδιά!

 

« Τα παιδιά είναι το γέλιο που

ομορφαίνει τη ζωή,

Όποια να ’ναι, όπως να ’ναι,

είναι το αύριο που θα ’ρθει.

Δώσε κι εσύ την ψυχή, την καρδιά σου.

Νιώσε πως είναι κι εκείνα παιδιά σου! »

 

Υπεύθυνη Β.Δ: κ. Βαρνάβα Ελένη

                Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κ.Ελένη Βασιλείου-Παπαζαχαρίου, Φιλόλογος