• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείου

Ένα μικρό σχολείο το 1978, φιλοξενούμενο ως απογευματινό στο κτίριο και στις εγκαταστάσεις του τότε Α΄ Δημοτικού, εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, μεγάλωσε και προόδευσε. Από το 1981 στεγάζεται σε δικό του κτίριο και εγκαταστάσεις, που έχουν επεκταθεί σε διάφορες φάσεις, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του.

Σ’  αυτή την ιστοσελίδα περιλαμβάνονται αρκετά πληροφοριακά στοιχεία για τη δημιουργία και εξέλιξη του σχολείου, τη δράση και την προσφορά του. Η αναφορά στην ιστοσελίδα δεν έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για νέους προβληματισμούς πάνω στον πραγματικό σκοπό και στην ουσιαστική αποστολή του Σχολείου: με ποιες προσδοκίες ξεκίνησε, τι προσφέρει σήμερα και κυρίως ποια οράματα φιλοδοξεί να δώσει στο μέλλον.

Μετά τη συμφορά που έπληξε την Κύπρο το 1974 με το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή της Λάρνακας, ήταν έντονη η ανάγκη για ίδρυση νέου γυμνασίου στην περιοχή.

Η απόφαση να ιδρυθεί το Γυμνάσιο λήφθηκε το 1977. Θα άρχιζαν οι οικοδομικές εργασίες, αφού γινόταν η αγορά της γης, στην οποία θα ανεγειρόταν το νέο σχολικό κτίριο.

Το Σεπτέμβρη του 1978 η χωριτική αρχή με πρόεδρο τον Κοινοτάρχη κ. Παντελή Παντελούρη και μέλη τους Νίκο Κοντό, Ζαχαρία Λύτρα, Μιχαήλ Ζαπτιέ και Παντελή Σκουρουμούνη, διορίζεται ως η πρώτη Σχολική Εφορεία, που μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες της κυβέρνησης και τον τότε γραμματέα κ. Ανδρέα Λυσάνδρου, ανέλαβαν την παρακολούθηση της ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου, καθώς επίσης  την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την κτιριακή επάρκεια. Στις 2 Οκτωβρίου του 1978 η Σχολική Εφορεία, στην πρώτη της Συνεδρία, ασχολήθηκε με θέματα που θα βοηθούσαν στην ομαλή λειτουργία του Σχολείου.

Το δεύτερο εξάμηνο του 1980 άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες με σχέδια που ετοίμασαν οι τεχνικές υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Η δαπάνη που εξασφαλίστηκε από κυβερνητικό δάνειο ανήλθε στο ποσό των £218000 και η αγορά της γης, στην οποία ανεγέρθηκε το κτίριο, ανήλθε στο ποσό των £52500.

Το Σεπτέμβρη του 1978 άρχισε τη λειτουργία του το Γυμνάσιο με την επωνυμία «Γυμνάσιο Αραδίππου» με 191 μαθητές, που κατοικούσαν στην Αραδίππου και κατανεμήθηκαν σε έξι τμήματα: δύο τμήματα της Α΄ τάξης με 82 μαθητές, δύο τμήματα της Β΄ τάξης με 53 μαθητές και δύο τμήματα της Γ΄ τάξης με 56 μαθητές. Το διδακτικό προσωπικό αποτελούσαν 15 καθηγητές, από τους οποίους ορισμένοι με μερική απασχόληση.

Την ίδρυση του Γυμνασίου Αραδίππου χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας κ. Παντελής Παντελούρης.

Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι το 1981, το Γυμνάσιο Αραδίππου αντιμετώπιζε στεγαστικό πρόβλημα. Δεν είχε δικό του κτίριο και γι αυτό στεγαζόταν, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, στο τότε Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου (σήμερα Β΄ Δημοτικό). Φυσικά λειτουργούσε μόνο τις απογευματινές ώρες. Σαν συνέπεια του στεγαστικού ήταν φυσικό να δημιουργούνται και άλλα σοβαρά προβλήματα που παρεμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του Σχολείου, όπως η έλλειψη ειδικών αιθουσών και η ανεπάρκεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, το Σχολείο λειτουργούσε κανονικά και τα τρία χρόνια που φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Α΄ Δημοτικού. Τα σχολικά έτη 1979-80 και 1980-81 το σχολείο λειτούργησε όπως και την πρώτη χρονιά με έξι τμήματα. Και τις τρεις χρονιές οι μαθητές προέρχονταν μόνο από την κοινότητα της Αραδίππου. Ένα μικρό μέρος των μαθητών αποτελείτο από εκτοπισμένα παιδιά, που κατοικούσαν όμως στην Αραδίππου.

Στις 9 Οκτωβρίου του 1978 συνήλθε στην πρώτη του Συνεδρία ο Καθηγητικός Σύλλογος του Γυμνασίου Αραδίππου υπό την προεδρία του πρώτου Γυμνασιάρχη κ. Ανδρέα Κελεπενιώτη, που τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το νεοσύστατο Γυμνάσιο.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1978 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Γενική Συνέλευση των γονιών με σκοπό την έγκριση του Καταστατικού για την ίδρυση του πρώτου Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων για τη σχολική χρονιά 1978-79. Από τη συνέλευση προέκυψε και ο πρώτος Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου με πρόεδρο τον αείμνηστο Δημήτρη Καπνιστό.

Η δεύτερη συνεδρία του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1978 και στην οποία παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Κελεπενιώτης, ασχολήθηκε με τις οικονομικές ανάγκες που αντιμετώπιζε το Γυμνάσιο.

Το Σεπτέμβρη του 1981 το Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στη μια πτέρυγα του νέου σχολικού κτιρίου, που είχε σχεδόν συμπληρωθεί και αποτελείτο από πέντε αίθουσες διδασκαλίας και τέσσερα γραφεία. Έτσι άρχισε η λειτουργία του Γυμνασίου στο δικό του πια χώρο. Τότε στην εκπαιδευτική περιφέρεια Αραδίππου περιλήφθηκαν και οι τρεις προσφυγικοί συνοικισμοί της περιοχής, οι Κόκκινες, το Τσιακκιλερό και οι Άγιοι Ανάργυροι. Έτσι τα τμήματα του Γυμνασίου αυξήθηκαν σε δέκα με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των Συνοικισμών που θα φοιτούσαν στην Α¨ τάξη και έτσι υπήρχαν τη χρονιά 1981-82 έξι τμήματα της Α΄ τάξης, δύο τμήματα της Β΄ τάξης και δύο της Γ΄ τάξης.

Τη χρονιά 1983-84 φοιτούσαν στο νέο σχολικό κτίριο όλα τα παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου που κατοικούσαν στην Αραδίππου και στους τρεις συνοικισμούς που αναφέραμε. Το σύνολο των μαθητών έφτασε για πρώτη φορά από την ίδρυσή του τους 574.

Στο μεταξύ η αρχική έλλειψη ειδικών αιθουσών και ο ανεπαρκής εξοπλισμός δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Σχολείου.

Η συμπλήρωση και παράδοση του σχολικού κτιρίου γινόταν σταδιακά. Με τη συμπλήρωση της Α΄ φάσης, το Σεπτέμβρη του 1982, το σχολείο είχε έντεκα αίθουσες διδασκαλίας και ειδικές αίθουσες Φυσικής, Χημείας, Μουσικής, Τέχνης, Οικιακής Οικονομίας, Πρακτικών Γνώσεων και Γυμναστικής. Επίσης διέθετε πέντε γραφεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα Καθηγητικού Συλλόγου, ιατρείο και γραφείο  Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Με αυτή την κτιριακή εγκατάσταση έγιναν και τα εγκαίνια του Σχολείου στις 14 Φεβρουαρίου 1987 από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού.

Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τέσσερις επεκτάσεις. Η πρώτη στη σχολική χρονιά 1989-90, η δεύτερη το 1994-95, η Τρίτη το 1999-00 και η πιο πρόσφατη το 2003-04. Έχει συμπληρωθεί και η αντισεισμική αναβάθμιση, που ας σημειωθεί έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα μαθητές και προσωπικό. Παρά τις επεκτάσεις που προαναφέραμε, το Σχολείο λειτουργεί ακόμα με μετακινούμενα τμήματα. Ο αριθμός των μαθητών έχει φυσικά μειωθεί, αλλά προέκυψαν νέες ανάγκες δημιουργίας ειδικών αιθουσών και εργαστηρίων. Υπήρξαν και χρονιές που το Γυμνάσιό μας αριθμούσε σχεδόν 800 μαθητές. (για την κατάσταση μαθητών και άλλα χρήσιμα στοιχεία δες σχετικό πίνακα στη ιστοσελίδα «Μαθητές»)

Όσον αφορά τώρα την πορεία του Γυμνασίου ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και ως πνευματικό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, χωρίς αμφιβολία κρίνεται ως αξιόλογη και ανοδική. Στα 40 χρόνια της λειτουργίας του έχει να επιδείξει επιτεύγματα σε αρκετούς τομείς. Πολλές ήταν οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων τόσο εντός του σχολείου όσο και στις εκδηλώσεις της κοινότητας. Εκτός από τους καθιερωμένους σχολικούς εορτασμούς, το διαφωτιστικό υλικό και τον προβληματισμό των μαθητών πάνω σε φλέγοντα προβλήματα της εποχής μας και τις διάφορες άλλες εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν στην κοινότητα, αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια για πνευματική αναβάθμιση, καλλιέργεια του αγωνιστικού φρονήματος, διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και ενημέρωση για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγιναν για το σκοπό αυτό πολλές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, πορείες και επισκέψεις. Το Σχολείο συνεργάστηκε αρμονικά με πολλούς φορείς της κοινότητας αρχικά και του Δήμου αργότερα και της Πολιτείας γενικά, τίμησε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του να συμμετάσχουν σε επαρχιακούς και παγκύπριους διαγωνισμούς και νιώθει περήφανο για αρκετές διακρίσεις που έχει επιτύχει.

Ένα μικρό δείγμα της όλης σχολικής εργασίας και προσφοράς του Γυμνασίου είναι αποτυπωμένο στα ετήσια έντυπα που εκδίδει από το 1983.

Το 1983 εξέδωσε την πρώτη του σχολική εφημερίδα με λίγες σελίδες και την ονομασία «Πορεία στον ήλιο». Με την ίδια μορφή και ονομασία εκδίδεται μέχρι το 1991. Από το 1992 αλλάζει μορφή και ονομασία. Εκδίδεται ως περιοδικό με την ονομασία «Μαθητικό Βήμα» σε επιμελημένη μορφή και με πλούσια ύλη και με ποικιλία θεμάτων.

Η έκδοση του «Μαθητικού Βήματος» 2017-2018 ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια του σχολείου όπου αποτυπώθηκαν επετειακές και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που άρχισαν τον Οκτώβριο του 2017.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν η ημερίδα Λούκεια-Φανούρεια, αυτά ευελπιστούμε να καταστούν θεσμός γι’ αυτό και φέτος διοργανώνονται τον Νοέμβριο του 2018 τα β’ Λούκεια-Φανούρεια ως ενδοσχολικό συνέδριο. Ακολούθησε η εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος, λεξιλογικός διαγωνισμός και η έκδοση εφημερίδας «Αράδων Γυμνάσματα», η οποία και έλαβε παγκύπριο έπαινο.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 εγκαταστάθηκαν βιντεοπροβολείς σε όλες σχεδόν τις διδακτικές αίθουσες, ολοκληρώθηκε η καλωδίωση του Σχολείου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο και κατασκευάστηκε μεγάλο στέγαστρο στην εσωτερική αυλή του σχολείου.