Οικοσελίδα         Επικοινωνία

             

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

« Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα,

με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα»

Κωστή Παλαμά

 

 

28η Οκτωβρίου 1940.  Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, συγκίνησης  και θαυμασμού προς τον Ελληνικό λαό που πρόταξε τα γυμνά αλλά ατσάλινα και γενναία στήθη του ενάντια στη φασιστική απειλή, στην υποδούλωση, στη σκλαβιά και τη στέρηση της ελευθερίας.  Σε κλίμα μυσταγωγίας οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου , το εκπαιδευτικό προσωπικό, η διεύθυνση και οι προσκεκλημένοι μας παρακολούθησαν την Παρασκευή, 27 του μηνός, στην αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, την ενδοσχολική εκδήλωση για τη γιορτή της Σημαίας και την επέτειο του θρυλικού «ΟΧΙ».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η ανακήρυξη των σημαιοφόρων και παραστατών του Σχολείου μας. Παραδόθηκε στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές το λάβαρο, η ελληνική και η κυπριακή σημαία,  στις πτυχές των οποίων ενσαρκώνονται οι αρχές και τα ιδανικά του Ελληνισμού, που μεταλαμπαδεύτηκαν μέσα από τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, για διεκδίκηση της ελευθερίας.

Τις σημαίες παρέδωσε ο Διευθυντής του σχολείου  κ. Φίλιππος Κουμίδης μετά από σύντομη προσφώνηση.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στο Έπος του ΄40 και στα βάσανα του ελληνικού λαού κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μέσα από ιστορική αναδρομή, πεζά και ποιήματα, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου, αγγίξαμε όλες τις πτυχές εκείνου του αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελληνικούς, λεβέντικους χορούς από χορευτική ομάδα του Σχολείου.

Το μήνυμα της εθνικής επετείου δίδαξε στην ανθρωπότητα πως οι αγώνες, ενάντια στο άδικο, δικαιώνονται και ότι το σθένος των μικρών και αδύνατων λαών υπερβαίνει ηθικά τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την αριθμητική δύναμη.

 Η φιλόλογος κ. Ειρήνη Παπαχριστοφόρου επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό μέρος της επετείου, οι καθηγήτριες μουσικής κ. Αννίτα Λουκαίδου–Καμμά και Κυριακή Θεοδώρου-Παναγιώτου το μουσικό μέρος και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Κατερίνα Νικολάου, το χορευτικό .