Οικοσελίδα         Επικοινωνία

             

 

  ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955-59

«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας: Ή ταν, ή επί τας».

62 χρόνια από τον επικό υπέρ Ελευθερίας αγώνα του 55 – 59. Τότε που ήταν το όνειρο γαλανό σαν τις αράδες που έγραφαν στους τοίχους τα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ. Τότε που οι Έλληνες της Κύπρου φλεγόμενοι από την προαιώνια εθνική λάβα αναμετρήθηκαν με τις υπέρτερες δυνάμεις. Τα Φυλακισμένα Μνήματα, η Αγχόνη, ο Μαχαιράς, ο Αχυρώνας του Λιοπετρίου, τα Κρατητήρια, οι Αθάνατοι Ήρωες της ΕΟΚΑ, αποτελούν και θα αποτελούν, άσβεστο φάρο λευτεριάς.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια παρακολουθήσαμε στις 30 Μαρτίου 2018 το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε η φιλόλογος κ. Κυριακή Βιλάνου. Περιλάμβανε ποιήματα, αποσπάσματα από τις τελευταίες επιστολές των απαγχονισθέντων και οπτικοακουστικό υλικό. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβαν οι καθηγήτριες Μουσικής του σχολείου κ. Κυριακή Θεοδώρου, Αννίτα Λουκαΐδου -Καμμά, τη διδασκαλία των χορών η κ. Κατερίνα Νικολάου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.